Legfrissebb

Kriptovaluta bányászat esetén, KATA adózóként kinek kell számlázni?

Jogosan merül fel a kérdés, hogy mi a teendő akkor, ha a bevételt juttató másik fél felé nem lehet, vagy nem tud számlát kiállítani az egyéni vállalkozó.

Például azért, mert a másik fél egy kriptotőzsde, ahol a kriptovaluta-kereskedés zajlik, vagy a bevétel közvetlenül kriptovaluta-bányászatból keletkezik.

NAV állásfoglalás alapján erre a kérdésre az a válasz, hogy ezekben az esetekben nem szükséges kiállítani a számlát, a bevétel igazolására elég a számviteli bizonylat is.

Na de mi lehet számviteli bizonylat?

Számviteli bizonylat minden olyan a gazdálkodó által kiállított, készített illetve a gazdálkodóval üzleti vagy egyéb kapcsolatban álló természetes személy vagy más gazdálkodó által kiállított, készített okmány (számla, számlát helyettesítő okmány, szerződés, megállapodás, kimutatás, hitelintézeti bizonylat, bankkivonat, jogszabályi rendelkezés, egyéb ilyennek minősíthető irat), amelyet a gazdasági esemény számviteli nyilvántartása céljára készítettek.

Tehát kriptovaluta bányászat esetében számviteli bizonylatként elfogadható a beérkezett kriptovaluta bármilyen formában lekérdezett tranzakciós listája, illetve a vállalkozás bankszámlakivonata, amelyen a bejövő, már FIAT-ra váltott beérkező tételek megjelennek.

Ugyanez igaz a kriptovaluta kereskedelemre is, a bevétel alátámasztására KATÁ-s egyéni vállalkozóként elég a vállalkozói bankszámla-kivonat.

Maga a bevételi nyilvántartás azonban nem lehet önállóan csak a tranzakciós lista, vagy a bankszámla-kivonat, mert a bevételi nyilvántartást forintban, az aktuális bevétel megszerzéskori árfolyamokon forintra átszámítva kell vezetni.

A bevételi nyilvántartásból egyértelműen ki kell derülnie, hogy mi a bevétel megszerzésének dátuma, kriptopénzben, FIAT-ban és forintban meghatározott összege, és ki a partner, akitől a bevétel származott.

A kriptopénzben, vagy FIAT valutában beérkező tételeket a megszerzés időpontjában érvényes kriptotőzsdei és MNB árfolyamokon forintra átváltva kell nyilvántartani, és idősorosan vezetni a bevételi nyilvántartásban.

Végezetül egy apró ötlet segítségképpen, ha a 0-24 órán keresztül folyamatosan változó napi árfolyamokon merengenétek. Jobb híján az a javaslatunk, hogy a napi „nyitó” 0 óra 0 perces, és a napi „záró” 24 óra 0 perces árfolyamok számtani átlagával kerüljenek be a bevételi nyilvántartásba azoknak a kriptóknak a FIAT értékei, amik FIAT-ra váltás nélkül kerülnek be a bevételi nyilvántartásba. – írja a kriptoadozas.hu

Legfrissebb

Hírbeküldés - hírközlés

Ft 10.000 /alkalom
Szeretnéd, hogy leközöljünk egy általad írt hírt, információt vagy egy eseményt? Nincs más teendőd, mint kifizetni a fenti összeget és megjelentetjük a kért tartalmat.
  • Amint az összeg kifizetésre kerül, felvesszük veled a kapcsolatot! A befizetésről számlát állítunk ki, melyet elektronikus úton juttatunk el hozzád!

Árfolyamok

CurrencyRate

Ne maradj le semmiről!

Hírek, események, elemzések, oktatás, VIP infók!