Legfrissebb

Kell-e év közben adóelőleget fizetni a kriptopénzekkel történő kereskedésből származó jövedelmek után?

Néha érdekes témák és kommentek jelennek meg a közösségi oldalakon, a kriptós szakmai csoportokban. A napokban is szembe jött egy érdekes komment azzal a témával kapcsolatban, hogy  a kriptopénzekkel kereskedők az adott adóév folyamán már év közben is kötelesek-e adóbevallást  beadni, vagy adóelőleget fizetni.

Magánszemélyekre, akik a személyi jövedelemadó törvény hatálya alá tartoznak, kizárólag az éves adóbevallás-beadási kötelezettség vonatkozik. Az adóév a naptári évvel egyezik meg, és minden egyes adóévről a rákövetkező naptári év május 20.-áig kell adóbevallást beadni.

Megkönnyíti a magánszemélyek dolgát a NAV azzal, hogy a kifizetőktől (jellemzően a munkáltatóktól) havonta lejelentett, számára rendelkezésére álló jövedelem-adatokkal előkészít minden érintett magánszemély részére egy úgynevezett adóbevallási tervezetet, amit már nem kell módosítania a magánszemélynek, ha nem volt semmilyen más jövedelme.

Azonban az, hogy a NAV tervezetet készít, nem jelenti azt, hogy mindent tud rólunk, és nekünk már semmi dolgunk sincs az adóbevallásunk elkészítésével. Ha olyan jövedelemre tettünk szert, amit a NAV nem lát – pl. ingatlan bérbeadás másik magánszemélynek, vagy kriptopénzekkel kereskedünk – akkor ezekkel a jövedelmeinkkel ki kell egészítenünk a bevallás-tervezetet.

Attól, hogy a NAV előkészíti az általa ismert adatokkal a bevallást, az még nem jelenti azt, hogy átvette a felelősséget is. A bevallás adattartalmáért mindig a magánszemély a felelős. Még akkor is, ha a NAV tervezet „érintetlenül” élesedik a határidő – május 20. – elérkezésével.

És mi a helyzet az adóelőlegekkel?

Leggyakoribb esetben munkabérként érkezik a jövedelem egy munkáltatótól, aki adóeljárási szempontból egy „kifizető”. Ez azt jelenti, hogy a bruttó munkabérből levonja az államot megillető adókat és járulékokat, és minden hónapban, a személyi jövedelemadóval együtt el is utalja azt helyettünk a NAV felé. Tehát ha jobban belegondolunk, már a munkabérünk után is havonta személyi jövedelemadó-előleget fizetünk.

Ezért nem olyan meglepő az a szabály, hogy a többi összevont adóalapba tartozó jövedelemtípus esetében is kell adóelőleget fizetni év közben.

Amikor rendelkezésünkre áll a jövedelem – SZJA tv. 9.§. –  azt a negyedévet követő hónap 12.-ével már esedékessé válik az arra a jövedelem-részre eső adóelőleg befizetése is.

Az adott adóév végéig, amíg a bevallás beadásával le nem záródik az előleg-fizetési időszak, a NAV-nál vezetett folyószámlánkon ezek az előlegek látszólag többletként fognak megjelenni. De csak addig, amíg a bevallás adattartalmával a terhelés a másik oldalon meg nem történik.

Hogyan tudja a NAV, hogy az adóéven belül mikor, melyik negyedévben keletkezett a jövedelem, és az adóelőleg időben került-e befizetésre?

Onnan, hogy mi magunk adjuk ezt meg a bevallás kiegészítésekor, hogy az éves bevallott adó összege negyedéves bontásban melyik negyedévet terhelte.

Igaz ez a szabály a kriptopénzekkel történő kereskedésből származó, egyéb jövedelemként elszámolandó jövedelmek adóelőleg-fizetési kötelezettségére is.

Tehát összefoglalva, a címben feltett kérdésre a válasz az, hogy igen, a kriptopénzes kereskedelemből származó realizált (Fiat-ra váltott) jövedelmek után már az adóév folyamán, év közben is meg kell fizetni a számított adóelőlegeket a NAV felé.

Amennyiben szeretnél szakmai segítséget kérni az évközi adóelőlegek kiszámításában, vagy az adóbevallásod kitöltésében, keress bennünket bátran.

Forrás

Legfrissebb

Hírbeküldés - hírközlés

Ft 10.000 /alkalom
Szeretnéd, hogy leközöljünk egy általad írt hírt, információt vagy egy eseményt? Nincs más teendőd, mint kifizetni a fenti összeget és megjelentetjük a kért tartalmat.
  • Amint az összeg kifizetésre kerül, felvesszük veled a kapcsolatot! A befizetésről számlát állítunk ki, melyet elektronikus úton juttatunk el hozzád!

Árfolyamok

CurrencyRate

Ne maradj le semmiről!

Hírek, események, elemzések, oktatás, VIP infók!