Legfrissebb

A 25 éven aluliak SZJA-kedvezménye érvényes lesz a kriptovalutákra is?

Beterjesztette a kormány az Országgyűlés elé a jövő év elejétől bevezetésre kerülő, 25 éven aluliak szja-kedvezményéréről szóló javaslatát.

Sok kriptovalutákkal foglalkozó fiatal várja bizakodva ezt az új kedvezményt, remélve, hogy a kriptovaluta bányászatból, vagy a kriptovaluta-kereskedelemből megszerzett jövedelme jövőre adómentes lehet.

Sajnos, ahogy korábban már az oldalon található „Gyakran Ismételt Kérdés”-re adott válaszban is írtuk, nem volt valószínű, hogy korlátlanul, minden típusú jövedelemre ki fog terjedni ez az szja-mentesség, és ez a benyújtott javaslatból egyértelművé is vált.

A javaslat egyértelműen fogalmaz. A 25. évét be nem töltött fiatal egyes, az összevont adóalapba tartozó, jellemzően munkavégzéssel szerzett jövedelmeit egy meghatározott összeghatárig veheti figyelembe adóalap-csökkentő kedvezményként. Ez a meghatározott összeghatár a KSH által közzétett, előző évre vonatkozó nemzetgazdasági szintű bruttó havi átlagkereset, szorozva a jogosultsági hónapok számával.

Tehát nem lesz felső korlát nélküli az szja-kedvezmény, és nem minden típusú jövedelemre fog vonatkozni.

Az összevont adóalapból levonható lesz a munkavégzéssel szerzett jövedelmeken (kivéve a végkielégítés) túl a

  • társas vállalkozás magánszemély tagjának személyes közreműködéséből származó
  • a közfoglalkoztatási jogviszonyból származó, és a
  • gazdasági társaság vezető tisztségviselőjének tevékenységéből származó jövedelem.

A kriptovaluta-kereskedelem ugyan az összevont adóalapba tartozó egyéb jövedelem kategória szerint adózik, de mivel ezt a jövedelem-típust nem nevesíti a javaslat, erre nem fog vonatkozni az szja mentesség.

Ugyanúgy, a kriptovaluta-bányászatból származó jövedelem is összevont adóalapba tartozó jövedelem, mint önálló tevékenységből származó jövedelem, és ebben a kategóriában is a 25 év alatti fiatalok szja-kedvezménye csak három kiemelt jövedelemtípus esetén lesz érvényesíthető:

  • a mezőgazdasági őstermelő jövedelme
  • a helyi önkormányzati képviselő jövedelme
  • a választott könyvvizsgáló jövedelme

Tehát az előzetes várakozásoknak megfelel az Országgyűlésnek benyújtott javaslat, tényleg nem lesz korlátlanul, minden típusú jövedelemre érvényes a 25 év alatti fiatalok szja-kedvezménye. A kriptovaluta kereskedelemből, és a kriptovaluta bányászatból származó megszerzett jövedelmek nem tartoznak 2022-től a kedvezménnyel érintett jövedelem-típusok közé, a 25 éven aluli fiatalokat illetően. – írja a kriptoadozas.hu

Legfrissebb

Hírbeküldés - hírközlés

Ft 10.000 /alkalom
Szeretnéd, hogy leközöljünk egy általad írt hírt, információt vagy egy eseményt? Nincs más teendőd, mint kifizetni a fenti összeget és megjelentetjük a kért tartalmat.
  • Amint az összeg kifizetésre kerül, felvesszük veled a kapcsolatot! A befizetésről számlát állítunk ki, melyet elektronikus úton juttatunk el hozzád!

Árfolyamok

CurrencyRate

Ne maradj le semmiről!

Hírek, események, elemzések, oktatás, VIP infók!